top of page
Zoeken

The Amazon Race: news game laat andere kant van online bestellen zien

  • Lore Declerck
  • 3 dec 2019
  • 8 minuten om te lezen

Black Friday, Cyber Monday, de kerstperiode… Het zijn opnieuw gouden tijden voor online besteldiensten zoals Amazon. Of de Amazon-werknemers die de vele verzendingen klaarmaken dat ook zo ervaren is maar de vraag. Na zelf in de huid gekropen te hebben van een Amazon-orderpicker in The Amazon Race lijkt me dat sterk. Wellicht was dat ook precies het effect dat ABC News (Australian Broadcasting Corporation) met hun news game en aanvullende artikel hoopte te bereiken.


Hoe zat weer met Amazons arbeidsomstandigheden?

Om de zoveel tijd komt Amazon wel eens in opspraak vanwege de arbeidsomstandigheden in haar distributiecentra. Begin 2019 nam in Amerika de National Council for Occupational Safety and Health de internetgigant nog op als één van de Dirty Dozen. Dat is een lijst van werkgevers die hun werknemers in gevaar brengen. Onlangs doken nog verhalen op over werknemers die in flessen plassen omdat ze geen pauze durven nemen, een werknemer die in het magazijn aan een hartaanval overleed en pas na 20 minuten gevonden werd


Met The Amazon Race plaatst ABC News je concreet in de schoenen van een Amazon-oderpicker. Het spel kwam eind februari 2019 uit, het eerste Australische distributiecentrum in Melbourne was toen een jaar open. De news game is in de eerste plaats gebaseerd op interviews met acht huidige en voormalige Amazon-werknemers, al komen er ook reacties van Amazon aan bod. Hetzelfde geldt voor het bijhorende online artikel ‘They resent the fact I’m not a robot’, al is dat nog iets uitgebreider.


3, 2, 1... Scannen maar!

Dat je aan de slag kan bij Amazon is goed nieuws voor je personage: hij/zij is immers al even op zoek naar een job. Het gaat wel om een tijdelijke opdracht, voorlopig zijn er geen vaste posities.


Op de opleidingsdag leer je werken met je scanner: daarop verschijnt het item dat je moet oppikken samen met de tijd die je daarvoor krijgt. De scanner meet ook je prestaties. In het magazijn beweeg je je voort door ofwel je pijltjes ofwel je rechtermuisknop in te drukken. Tijdens de try-out krijg ik 35 seconden om een ‘Doll Campervan’ die 17 klikken verwijderd is op te pikken.


De scanner vertelt me dat ik een Doll Campervan moet oppikken, de tijd begint meteen te lopen. (Screenshot uit The Amazon Race van ABC News)

Na de opleidingsdag is het tijd voor het ‘echte’ werk. Het voornaamste verschil met de try-out is dat je voortaan ook je je pick rate met drie mogelijk niveaus te zien krijgt. Om de zoveel tijd word je ook een dilemma voorgelegd. Drink je bijvoorbeeld als je dorst hebt of werk je verder? Help je je collega die om hulp vraagt of niet?


Al snel wordt duidelijk dat je keuzes ook een impact hebben op je performance. Doordat ik drink wanneer ik dorst heb, moet ik voor de lunch naar het toilet en dat doet mijn pick rate dalen. Door mijn collega niet te helpen en te blijven doorwerken, 'voel' ik me wel wat slecht, maar neemt mijn pick rate toe.


Bij een aantal dilemma's volgt achteraf via een pop-up nog wat extra duiding. Zo zeggen de geïnterviewde werknemers dat ze inderdaad niet drinken tijdens hun shift omdat ze met een toiletbezoek tijd verliezen. Amazon geeft aan dat het werknemers aanspoort gehydrateerd te blijven en dat ze naar het toilet mogen wanneer ze dat willen.


Bij een aantal dilemma's wordt de input van de werknemers tegenover die van een woordvoerder van Amazon gezet. (Screenshot uit The Amazon Race van ABC News)

Waar je in het begin nog voldoende tijd krijgt om de orders te verwerken, wordt dat naarmate het spel vordert steeds moeilijker. Ineens word je ook vroeger naar huis gestuurd zonder verder betaald te worden, zit je een dag thuis omdat er geen werk is, worden alle shifts van je collega geannuleerd…


Uiteindelijk eindigt ook voor mij het spel zo: ik krijg geen shifts meer, zonder dat daar een duidelijke reden voor is. Ik krijg wel net een news alert: ABC News publiceerde een stuk over de werkomstandigheden in Amazon Australia.


Einde van het spel: ik krijg geen shifts meer en ABC News publiceerde net een stuk over hoe het is om voor de Australische Amazon te werken. (Screenshot uit The Amazon Race van ABC News)

Beoordeling

Kort, makkelijk toegankelijk en informatief

Met The Amazon Race grijpt ABC News een specifieke gebeurtenis, het eenjarig bestaan van het Amazon-distributiecentrum in Melbourne, aan om een licht te werpen een meer sociaal-economische kwestie. Het kan in die zin beschouwd worden als een ‘current event game’, een term die Bogost, Ferrari, en Schweizer (2010) gebruiken om te verwijzen naar “short, bite-sized works, usually embedded in Web sites, used to convey small bits of news information or opinion” (Bogost, Ferrari, en Schweizer, 2010, pp. 13).

Current event games are short, bite-sized works, usually embedded in Web sites, used to convey small bits of news information or opinion.(Bogost, Ferrari, en Schweizer, 2010, pp. 13).

The Amazon Race is inderdaad een kort spel, je speelt het uit op ongeveer tien minuten. De makers kozen er dan ook bewust voor om de ervaringen van de geïnterviewde werknemers in één week samen te brengen. Het spel is bovendien snel en makkelijk toegankelijk via een aparte landingspagina, die weliswaar deel uitmaakt van de website van ABC News. Via de tekstuele duiding bij bepaalde situaties en dilemma’s krijgt de speler doorheen het spel ook steeds meer stukjes informatie mee.


Ook objectief?

Zowel uit het spel als het bijhorende artikel, blijkt dat ABC News tijd en moeite nam om de kwestie nauwkeurig te onderzoeken. De anonieme getuigenissen van de werknemers vormen duidelijk de belangrijkste bron van input voor het spel. Ook het artikel is errond opgebouwd, al komt er eveneens een woordvoerder van Amazon Australië aan het woord, net als een psycholoog, experts op vlak van rechten en business, een vakbondsafgevaardigde… De journalist in kwestie, Margaret Burin, ging voor het stuk ook op een tour door het magazijn in Melbourne.


Qua opzet lijkt The Amazon Race dus eerder een ‘reportage game’ te zijn, een subtype van de current event news game zoals behandeld door Bogost, Ferrari, en Schweizer (2010). Reportage games streven ernaar "to emulate factual reporting" (Bogost, Ferrari, en Schweizer, 2010, pp. 16). Ze zijn “carefully researched, with an eye toward factual description” (Bogost, Ferrari, en Schweizer, 2010, pp. 16).


Reportage games […] strive to emulate factual reporting, producing the videogame version of a written article or televised segment. Reportage games are carefully researched, with an eye toward factual description. (Bogost, Ferrari, en Schweizer, 2010, pp. 16).

ABC News vervalt inderdaad nooit echt in openlijk commentaar. Het biedt haar publiek via de news game in de eerste plaats een ‘simulation’ (Baudrillard, 1984) van een deeltje van de werkelijkheid aan, namelijk het Amazon-werkproces. Ook een (news) game kan dus beschouwd worden als een tool waarmee we de werkelijkheid onrechtstreeks kunnen ervaren. Het is wel vaker het doel van news games om via een simulatie de speler een bepaald model te laten ervaren (Bogost, Ferrari, en Schweizer, 2010) of te laten voelen wat het personage voelt in een specifieke situatie (Plewe en Fürsich, 2018).


Dat Amazon daar in dit geval allesbehalve goed uitkomt, kan een reden kunnen zijn om aan de objectiviteit van de makers en dus het spel te twijfelen. Volgens Kovach en Rosentiel (2007) mag objectiviteit echter niet als een synoniem van neutraliteit beschouwd worden. In een journalistieke context verwijst de term objectiviteit eerder naar een middel om tot een accuraat en eerlijk journalistiek product te komen, vrij van persoonlijke en culturele vooringenomenheden. Ofwel: het is niet omdat ik na het spelen van The Amazon Race van mening ben dat Amazon inderdaad te ver gaat, dat de makers niet objectief te werk gingen. Die conclusie maak ik zelf op basis van mijn interactieve ervaring met de simulatie van het werkproces die ABC News op haar beurt maakte op basis van interviews, eigen verslaggeving...


Spel vs. business

Dat werkproces is bovendien een zeer dankbaar proces om om te zetten in een spel, omdat het ook in de werkelijkheid al enkele spelelementen bevat. Zo schotelt hun scanner de werknemers om de zoveel tijd een opdracht (item oppikken) voor die ze binnen een bepaalde tijd moeten volbrengen. Via die scanner krijgen ze ook dilemma’s voorgelegd: zijn ze bereid collega’s te helpen, zijn ze tevreden zijn met hun werk… Zo wordt hun pick rate bepaald.


Veel extra spelelementen voegden de makers niet toe, al waren daar zeker nog mogelijkheden toe. Zo vraagt het bewegen doorheen het magazijn eigenlijk amper behendigheid van de speler: je hoeft enkel snel genoeg op je muis of pijltjes te klikken. Eenmaal aangekomen op je bestemming moet je wel het nog het juiste item kiezen uit vier items, maar daarbij een fout maken heeft eigenlijk geen invloed op je pick rate.


Kortom, de 'playful logic of gamification' (Connill, 2016) lijkt in het geval van The Amazon Race eerder beperkt te zijn. Dat er achter het spel eerder een 'business logic' schuilt, blijkt ook uit de afloopt. Het spel eindigt steeds met het news alert dat ABC News een stuk publiceerde over hoe het is om te werken voor Amazon Australië. Als speler en nieuwsconsument heb je op dat moment twee opties: ofwel klik je door naar het artikel, ofwel lees je meer over het spel. Maar ook in dat geval word je uiteindelijk doorverwezen naar het artikel. Kortom: via de news game lijkt ABC News zeker traffic te willen generen naar het bijhorende artikel.


Meer weten over het spel? Dan word je in de eerste plaats doorgestuurd naar het bijhorende artikel. (Screenshot uit The Amazon Race van ABC News).

Ook het feit dat duidelijk aangegeven wordt dat het spel gebracht wordt door het News Story Lab van ABC News lijkt de 'business logic' te ondersteunen. Onder die noemer brengt ABC News regelmatig nieuwsverhalen op een interactieve manier. Net als veel andere mediabedrijven zet ABC News dus sterk in op digitale storytelling. Dat is immers een must om in tijden van snelle digitale ontwikkelingen hun publiek geboeid en betrokken te houden (Sturm, 2018). Net daarom heeft ABC er alle baat bij dat hun News Story Lab, en specifiek de News Stories die het brengt, succes kennen.


Conclusie: mijn pakje mag gerust wat later komen


Hoewel The Amazon Race de belangrijkste journalistieke waarden respecteert, neemt op game-niveau toch de 'business logic' (Connill, 2016) de overhand. Toch is het spel er zeker in geslaagd om mijn betrokkenheid bij de kwestie te verhogen. Ik had immers wel al eens iets meegekregen over de werkomstandigheden bij Amazon via traditionele vormen van journalistiek, maar me er nog nooit echt in verdiept.


Het heeft mezelf en ook anderen, zoals blijkt uit de tweet hieronder, zeker aan het denken zet. Natuurlijk wacht ik met plezier langer op mijn pakje als dat betekent dat de mensen die het klaarmaken van betere werkomstandigheden kunnen genieten.

Het is net om die reden dat het me voor nieuwsmedia zeker nuttig lijkt om via het news game format zowel de getrainde als minder getrainde nieuwsconsument af en toe te laten stilstaan bij bepaalde nieuwsverhalen. Want elk journalistiek product dat aanzet tot meer bewustzijn, vragen stellen, aannames bijstellen, discussie voeren... is er in mijn ogen één met reden tot bestaan.


Referenties:

  • Amazon-werknemer ligt 20 minuten tussen rekken na hartaanval, collega’s moeten meteen na overlijden weer aan de slag. (2019, 20 oktober). Het Nieuwsblad. Geraadpleegd via https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191020_04672763

  • Baudrillard, J. (1994). Simulacra and simulation. Ann Arbor: University of Michigan press.

  • Bogost, I., Ferrari, S., Schweizer, B. (2010). Newsgames: Journalism at play. Cambridge, Massachusetts: The MIT Press.

  • Burin, M. (2019, 26 februari). ‘They resent the fact I’m not a robot’. ABC News. Geraadpleegd via https://www.abc.net.au/news/2019-02-27/amazon-australia-warehouse-working-conditions/10807308

  • Conill, R.F. (2016). Points, badges, and news. A study of the introduction of gamification into journalism practice. Ccomunicació. Revista de recerca I d’anàlisi, 33(2), 45-63.

  • Kovach, B., Rosenstiel, T. (2007). The elements of journalism: What newspeople should know and the public should expect. New York: Three rivers press.

  • Plewe, C., Fürsich, E. (2018). Are Newsgames Better Journalism? Journalism Studies, 19:16, 2470-2487.

  • Shane Cawson. (2019, 26 februari). If you had to choose, which delivery option would you pick: A) fair and humane workplace’ delivery B) expedited delivery The Amazon Race: A news game about what it's like to work at Amazon Australia - ABC News #amazon. [Tweet]. Geraadpleegd op 29 november 2019, via https://twitter.com/ShaneCucow/status/1100507420609044480

  • Sturm, Simon. 2013. Digitales Storytelling. Wiesbaden: Springer VS.

  • The Amazon Race. (27 februari 2019). ABC News. Geraadpleegd via https://www.abc.net.au/news/2019-02-27/amazon-warehouse-workers-game-race/10803346

  • The National Council for Occupational Safety and Health. (2019). The Dirty Dozen 2019. Geraadpleegd via https://nationalcosh.org/sites/default/files/uploads/2019_Dirty_Dozen.pdf

  • Van Eyken, K. (2018, 17 april). Undercoverjournalist: “Werknemers Amazon plassen in flessen, alleen dan kunnen ze hun targets halen”. Het Laatste Nieuws. Geraadpleegd via https://www.hln.be/geld/economie/undercoverjournalist-werknemers-amazon-plassen-in-flessen-alleen-dan-kunnen-ze-hun-targets-halen~ad8daab5/

 
 
 

Comentarios


  • facebook
  • linkedin
bottom of page